Nieuws

KRO-NCRV overtreedt Mediawet door nevenfunctie Yvon Jaspers – NU.nl

KRO-NCRV overtreedt Mediawet door nevenfunctie Yvon Jaspers – NU.nl

KRO-NCRV heeft de Mediawet overtreden doordat zij niet zorgvuldig genoeg de nevenfunctie van presentatrice Yvon Jaspers hebben beoordeeld. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media maandag na wekenlang onderzoek.
Jaspers moet voor het bedrijf ForFarmers (de grootste veevoederfabrikant van Europa) in campagnes “de boerentrots naar boven halen”. Datzelfde doet zij in het door haar voor de NPO gemaakte programma Onze Boerderij.De directie van KRO-NCRV heeft de nevenfunctie destijds goedgekeurd. Trouw publiceerde recentelijk een artikel over deze dubbele baan van Jaspers.
Het Commissariaat voor de Media schrijft nu dat het niet duidelijk is waarom KRO-NCRV deze nevenfunctie heeft goedgekeurd. Gezien de raakvlakken van de nevenfunctie met de programma’s die door Jaspers worden gepresenteerd, was er volgens het Commissariaat alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien. Af en toe dagvoorzitterschap is prima Volgens journalistenvakbond NVJ heeft de omroep heel wat uit te leggen. Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ zegt dat juist bij de publieke omroep iedere suggestie of schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. “Je houdt als publieke omroep je geloofwaardigheid alleen overeind door hier écht scherp op toe te zien.”Af en toe een dagvoorzitterschap is volgens Bruning prima. “Maar drie jaar lang op de loonlijst van een veevoederproducent staan, is echt een ander verhaal. Dat er geen openheid over de hoogte van de bijverdiensten wordt gegeven, helpt ook niet echt.” Herhaalde overtreding leidt tot sancties Het Commissariaat schrijft maandag dat KRO-NCRV zichzelf en haar medewerkers kwetsbaar heeft gemaakt voor mogelijke belangenverstrengeling. Hierdoor is de Mediawet overtreden. Bij herhaalde overtreding kunnen sancties worden opgelegd.In de programma’s Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij is er geen sprake van overtreding van de regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod. KRO-NCRV-directievoorzitter Peter Kuipers: “Wij zijn enorm blij dat het Commissariaat voor de Media met hun onderzoek bevestigt wat wij zelf al wisten. Dat Yvon en de redacties de programma’s maken in onafhankelijkheid, zonder enige redactionele bemoeienis van buitenaf, reclame of sponsoring. Een duidelijke uitspraak van het Commissariaat!”Ook zegt de omroep de beoordelingsprocedure van nevenfuncties te gaan aanscherpen.

Bron

radio westland

April 15th, 2019

No comments